20 januari 2014

SOCKERUTMANINGEN NU KÖR VIPang! Där gick startskottet för SOCKERUTMANINGEN! som innebär att du kommer att helt utesluta eller kraftigt minska ditt sockerintag under 14 dagar. Det är fantastiskt roligt att så många som flera hundra ...... har valt att hänga på vår utmaning, både här på bloggen och även på Facebook. Vi hoppas att ni som är med vill vara med och ge varandra inspiration, pepp och även att dela med er av era egna tips och insikter. Det bästa med denna sockerutmaning är att vi gör den tillsammans. Desto fler av er som delger era framgångar och motgångar under utmaningen desto mer hjälper det de andra som är med. Självklart gör ni det som känns bäst. Vill du hålla dina erfarenheter för dig själv så respekteras det. Vi vill bara slå ett slag för att det blir roligare och lättare tillsammans göra denna utmaning. 

Självklart kommer vi, det vill säga Josefi Dahlberg och Ulrika Gabriel att själva delta, och nedan skriver vi om våra egna tankar om utmaningen.

Ulrikas tankar:
Jag har varit en riktigt sockerråtta tidigare i mitt liv, men sedan jag lade om min kost på grund av en konstaterad vetemjölsallergi och gick över till mer LCHF-lik mat har mitt sockersug minskat rejält. Troligtvis därför att jag äter mer nyttiga fetter som får kroppen att hålla sig mätt och nöjd längre och blodsockret att hålla sig stabilt.
Ulrika Gabriel
Jag äter sötsaker ibland - är gärna och nallar i barnens överblivna godispåsar, men det blir aldrig några större mängder. Det får mig bara att må illa. En bit mörk choklad då och då unnar jag mig dock. Glass är jag också svag för, men där har jag hittat nyttigare alternativ (bananglass).
Under SOCKERUTMANINGEN! Kommer jag att helt utesluta allt godis (även den mörka chokladen) och även annat sötat med socker. Jag kommer inte att äta frukt, men däremot bär som inte innehåller lika mycket fruktsocker. Stärkelserik mat som potatis och ris exempelvis äter jag ganska sparsamt.
Min största utmaning blir att stå emot suget efter rutan med mörk choklad till kaffet - speciellt på helgerna.

Josefis tankar:
Jag har under många år känt att socker påverkar mig dåligt. När jag har ätit godis, kakor, produkter med tillsatt socker som exempelvis ketchup, leverpastej, och även yoghurt med tillsatt smak har jag märkt att det blir en obalans i min kropp och även en obalans som har påverkat mig mentalt. Jag har under de senaste åren tagit bort mer och mer socker från min kost, som godis, kakor och mer och mer livsmedel med tillsatt socker. Jag har märkt en stor skillnad att balansen i kropp och själ är starkare och framför allt att jag har mer energi. För en tid sedan har jag plockat bort pasta och bröd vilket har gjort gott för min hälsa. Däremot äter jag ibland sötpotatis och råris men det är ytterställan. 
Josefi Dahlberg
Något som jag är mycket svag för är den goda mörka choklad speciellt till kaffet. 
Eftersom att jag gillar gott har jag den senaste tiden hittat olika alternativ för gott utan socker som bland annat kan vara mandlar med olika goda smaker som citron, kanel och lakrits. Ni kommer att få ta del av recepten under utmaningen.
Under SOCKERUTMANINGEN kommer jag helt att utesluta den mörka chokladen och även frukt. Däremot kommer jag att äta bär och då kommer jag att köpa den utan tillsatt socker.
Min största utmaning kommer att bli längtan efter den mörka chokladen.


Vill du så berätta gärna för oss om din tankar om utmaningen, både nu och framöver. Dela med dig här på bloggen eller på vår Facebooksida. Ju fler vi är som delar tankar och åsikter, desto mer givande kommer det att bli för alla. Välj själv vad som passar för just dig av att tipsa, peppa och be om hjälp. 


Vi ser mycket fram emot dessa två veckor tillsammans med er!

Josefi & Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...