8 januari 2014

MANGO - MUMSIGT OCH NYTTIGT MELLIS

Mango är en av mina favoritfrukter. Men handen på hjärtat, det är väldigt svårt att hitta exemplar så fina som den på bilden bredvid. Mangon brukar vara både svår att dela och om möjligt ännu svårare att få bort kärnan ur.

Hemma hos mig har jag barn som också uppskattar mango mycket, och vi har löst det genom att köpa hem frusen mango - redan delad i bekväma kuber.

Mangon tinar vi ibland och har den i smoothies eller i en sallad, men allra helst äter vi den kall direkt ur frysen. Suveränt när du är sugen på något sött och läskande. Blir som att äta isglass. Om man vill kan man snabbt mixa ihop de frusna mangobitarna med en stavmixer och få en läcker sorbét.

Inte nog med att mango är väldigt god att äta, den är riktigt nyttig också.
Den lär innehålla ämnen som dämpar inflammationer i kroppen och har en förmåga att stabilisera blodsockret. Bland annat innehåller den en fenolförening (klassificeras som flavonider) som heter Mangiferin som av tradition brukar användas mot diabetes och även har visat sig ha många andra positiva hälsoeffekter..

Mangon är väldigt rik på vitamin A (karoten), ett vitamin som hjälper till att stärka immunförsvaret och som stärker slemhinnor och huden.
Den innehåller även C-vitamin som är en bra antioxidant och som hjälper till att boosta immunförsvaret.
Kalium hittar vi också i frukten och det är bland annat bra för för att stödja hjärtats funktion och har en förmåga att sänka blodtrycket.

Så varför inte ladda upp i frysen med några paket/påsar frusen mango? Då har du alltid något gott, läskande och nyttigt hemma när suget sätter in.

Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...