31 januari 2014

AVSOCKRAD - OCH SEN DÅ???Nu har flera hundra följt vår gemensamma sockerutmaning här på bloggen och inte minst på vår Facebooksida. I dagsläget har vi hållit på i 12 dagar. Det är riktigt bra jobbat!
Vi vet att en del som har antagit vår utmaning har ätit stora mängder socker tidigare och då är prestationen med sockerutmaningen ännu större. Det första dagarna, kanske till och med den första veckan kan ha varit jobbig med symptom som huvudvärk, trötthet, yrsel och illamående. Men sen har det vänt. Sockret har gått ur kroppen.
Andra har inte haft ett direkt ett sockerberoende, men väl ett sug som kan vara både fysiskt och psykiskt. Ibland handlar det om vanan att äta något gott/sött till kaffet på eftermiddagen -  det hör liksom till, eller så är det ett måste för att få upp ett dalande blodsocker för att bli pigga igen.

Oavsett anledningen till att du valde att vara med i vår Sockerutmaning, så är det dags att du börjar fundera på hur du vill göra i framtiden. Hur tänker du göra när Sockerutmaningen är slut?

 1. Vill du, klarar du och mår du bra av att återgå till din tidigare sockerkonsumtion?
 2. Om inte, vilken nivå är lämplig för dig? Här får du fundera på, och vara ärlig mot dig själv, hur mycket socker du tål att äta. Om du är sockerkänslig och har tendenser till beroende kan en 0-tolerans vara det enda som fungerar.
 3. Bestäm dig för vilken "sockerstrategi" du ska ha framöver.
  * Vad vill du helt utesluta?
  * Vad kan du byta ut/ersätta med?
  * Vad kan du tänka dig att äta ibland? När är det i sådana fall ok?
  * Hur ska du hantera situationer som normalt innehåller en massa sockerstinna frestelser; fikaraster, födelsedagskalas, middag hos svärmor, konferenser etc.
När DU bestämmer dig för hur DU vill göra, så är det du som har makten över din hälsa och över sockret. Om du inte fattar medvetna beslut blir det lätt så att det blir sockret som tar makten över dig.

Vi kommer självklart att här på vår blogg fortsätta att skriva om hur du kan leva ett gott, hälsosamt och sockerfritt liv. De kommande veckorna kommer vi fortsätta att ha fokus på det och erbjuda tips och recept på alternativ till de klassiska sockerfällorna.

Kom gärna med önskemål om vad ni vill läsa här!

// Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...