28 maj 2012

21 DAGARS SOCKERUTMANING - ÖVER?


Nu har 21 dagar gått av vår sockerutmaning, vilket innebär att du som har deltagit nu har klarat dig 21 dagar utan eller med kraftigt minskat intag av socker.
BRA JOBBAT!!!
Hur har det gått för dig?
Var det så svårt som du trodde? Svårare? Lättare?

Vad har du känt för hälsofördelar?
Det är viktigt att fokusera på de bitarna som är bra. Själv känner jag att jag uppskattar ALLA smaker mer när jag utesluter socker. Faktum är att vi är så vana med det söta, att vi "kräver" sött. När vi minskar ner på eller tar bort allt det söta får andra smaker en chans att träda fram. Dessutom uppskattar vi mycket mer det NATURLIGT SÖTA. En jordgubbe exempelvis kan smaka gudomligt - precis som den är, inte behöver den sötas mer med socker!

Hur kommer det att se ut för dig framöver?
Vilka tankar har SOCKERUTMANINGEN väckt hos dig?
Kommer du att fortsätta att äta socker som tidigare? Minska på sockerintaget? Eller kanske fortsätta som du har gjort under de 21 dagarna utmaningen pågick?
Vad mår du bäst av?

Vi har en tendens att vilja att allt ska bli mer och mer sött. Ett bra sätt att komma tillrätta med det är att medvetet försöka att minska på det söta i din kost. Om du inte vill utesluta socker helt framöver kan du ändå vänja kroppen vid att allt inte behöver vara sötsliskigt. 
Jag vet inte om du som jag kanske en gång i tiden drack kaffe med (massor av) socker? Det var så jag lärde mig att dricka kaffe. Då var det gott. Nu dricker jag utan socker och tycker att det smakar riktigt hemsk med massa socker i. Men då var jag van.
Du kan ta bort och minska på sockret både här och där för att leva mer hälsosamt. Bara för att det står att en kaka ska innehålla 2 dl socker, betyder inte det att du måste ha i 2 dl. Du kan prova att göra den med 1 ½ dl socker, eller 1... Försök successivt att vänja dig av med det söta kravet, så kommer du att lära dig att uppskatta naturliga smaker bättre framöver.

Tack till alla er som var med på denna utmaning och för all den positiva respons vi fått. Utan er hade det inte blivit någon utmaning.
Vi vill gärna höra mer om vad ni har tyckt och hur den har påverkat er.
Vi kommer även framöver att skriva en hel del om ett sockerfritt och hälsosamt leverne här på Från Sockerbotten till Hälsotoppen. Hoppas att ni är med oss!

Ulrika

5 kommentarer:

 1. Hej !

  Ja inte blev det som jag trodde.Jag blev ju sjuk. Trodde först det var magkatarr.
  Men med råd från "Nordiska huskurer på FB. Kom de fram till att jag fått enzymbrist och måste spjälka maten. Det var ju kinesiska för mig.
  En annan gav mig rådet sluta med kaffe o.mjölkprodukter.Enda mjölken jag dricker är ju i kaffet.
  Åt A-Fil med banan o.malen kanel i två dagar.Det sprängvärkte så jag kunde inte gå rakt.Kom efter 14 dagar utan socker=godis som jag tuggat i mig.

  Fick förklaringen att man tuggar till sig enzymer som ska hjälpa matsmältningen. Är ännu inte bra, får ont till och från.Trodde det var gallgångarna som spökade för det värkte på vänster sida under bröstbenet och ut i ryggen.

  Att behöva lida så här bara för att sluta med socker, och nu vill de jag ska sluta med även mjölkprodukter o.kaffe. vad har jag kvar då.Köpte en stor hushållsost för 68:- och mjölk har jag 3 L.Mjölkprodukter gäller väl även ost, som jag älskar.Godaste pålägget för den som inte äter kött och charkprodukter.

  Fixade att vara utan sockret.Får ha koll och läsa innehållsförteckningen på alla varor, så den inte innehåller socker.Det gör ju nästan allt.

  Vad var det för kaffe som Anna Skipper gav en som skulle bli av med överflödsfettet.

  jag gick inte ner mer än några hekto, men gått upp det igen.

  Det var värre än att sluta med alkoholen för den ersatte jag med just godis i mängder.

  Hur tycker Du som hälso-profet hur jag ska gå till väga.

  För nu ska jag tänka mig smal.

  Vad kommer det av denna utmaningen för oss som var med. Får vi en utmärkelse av något slag som vi kan visa upp.

  Bara undrar.

  Ha en bra dag.

  Marie-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läser det du skriver Marie-Louise, tänker jag att det är VIKTIGT att du låter en expert undersöka dig - läkare, homeopat eller någon annan med medicinsk kunnighet. Även om alla råd både jag och andra ger är godhjärtade, så är det inte alls säkert att det passar just dig. Jag tänker att någon måste få en helthetsbild av hur du mår och vad du behöver.
   Det du få av denna utmaning är din egen känsla av stolthet av att klarat av den och förhoppningsvis viljan att fortsätta leva hälsosamt. Ingen utmärkelse ;-).
   Hör gärna av dig och berätta hur det går för dig.

   Radera
  2. Hej Ulrika !

   Lite bättre är jag nog.
   Kan ha varit stressmage också.
   för igår kväll, skrev jag till
   en person att jag ska se på teve
   kl.20-22. ändå ringde hon två ggr,
   och mitt X en gång.
   Då kom krampen tillbaka.

   Fann en näringsterapeut i min stad,
   men de inriktar sig på dem som arbetar.
   Ska leta reda på en homeopat, var hos en i
   Flensburg på -60talet, han sa jag hade mask i magen.
   Pappa och jag fick örter för avgiftning av läkemedel.

   Vetemjöl har jag inte använt på flera år.
   Ska se om jag kan hitta någon ersättning för mjölk.
   Eller söka hos Dr.ett prov på min ämnesomsättning.
   Behöver nog mindre mat för jag rör mig mindre.

   Har i all fall gått ner under 80, nu 79.5 härligt.

   Radera
 2. Hej, jag har lärt mig att sockret inte är den största boven för mig, kan ganska lätt för att avstå från sockret, och när jag äter det så händer inte så mkt med min kropp. Min största fiende är nog vetemjölet som påverkar mig mkt negativt både mentalt och fysiskt (får hjärtklappning och ett enormt närmast bottenlöst sug efter "mera vadsomhelst".) För att inte säga hur jag mår i själen! Läste någonstans att det vita mjölet har ett högre gi än rent socker! Det känns då tydligt för mig.

  Ser fram emot höstens "Tänk dig smal-kurs", Ulrika!Då får vi kämpa vidare med avgiftning från spannmål. Det blir inte lätt!!

  Ha en trevlig sommar allihopa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra att du har fått insikten att det är vetemjölet som är "boven". Enligt många är just vetemjölet det som våra kroppar har svårast att hantera. Men, vi är alla olika och reagerar olika på födoämnen. Det är viktigt att lära sig att stanna upp och känna efter hur man själv mår.
   Kul att kompa ihop till hösten :-)!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...