16 maj 2012

SÖTSUGET ÄR GENETISKT


Människan är "designad" för att föredra söt och fet mat. Forskarna tror att det är tack vara detta som just vår art har utvecklats så framgångsrikt. Det är nämligen vår hjärna som kräver den söta och feta maten för att kunna fortsätta att utvecklas. Detta behov av söt och fet mat fyllde alltså en viktig funktion under vår tidiga utveckling.

I dag däremot har vi inte ur utvecklingsperspektiv samma behov - men försmaken för det söta och feta finns kvar. Något annat som också skiljer sig mycket från den tiden urtidsmänniskan levde på Afrikas savanner är tillgången på mat. Då handlade vårt sötsug om att hitta en söt frukt att kalasa på.
I dag har vi precis hur mycket sötsaker som helst omkring oss. Vi behöver inte bege oss ut på jakt för att få tag i något sött. Det räcker med att öppna sitt skafferi eller gå till närbutiken.
Och det vi har att "välja på" är inte alls lika nyttigt för oss som de sötsaker vi suktade efter där i början. Nu är det det vita raffinerade sockret som lockar oss och som det finns mer än tillräckligt av i alla former.

Denna enorma "sockersugskarusell" vi har idag beror alltså på våra gener som inte har förändrats nämnvärt under evolutionen. Man säger att människan genetisk inte har förändrats mer än fem promille under hela vår mänskliga historia. Vi är alltså inte designade för det samhälle vi har skapat.
Den beror också på att vi har ett oerhört överflöd av produkter med socker i som vi inte på något sätt egentligen behöver för att må bra. Vi är helt enkelt inte skapade för att leva i en värld med obegränsad tillgång på mat - i synnerhet söt sådan.

Att vara med i SOCKERUTMANINGEN! och trappa ner på din sockerkonsumtion är jättebra för dig. Förhoppningsvis kommer du under denna period att känna att du faktiskt mår mycket bättre utan socker. Kanske leder det också till att du framöver kommer att helt utesluta eller kraftigt minska på din sockerkonsumtion. Tänk på den "urtidsmänniska" du genetiskt fortfarande är och bestäm dig för vilken typ av mat du vill ge din kropp för att den ska hålla sig frisk och stark. En frukt nu och då är bara nyttigt, men smågodis och småkakor fyller ingen som helst funktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...