18 maj 2012

MER FETT GER MINSKAT SOCKERSUG

Det kan vara svårt att tro att fett inte gör oss feta. Någon sade att "Det är lika fel att tro att fett för oss feta som att tro att grönsaker gör oss gröna ;-)."
Både socker och fett triggar vår belöningssystem. Men ny forskning visar återigen att det är sockret som ökar vår fettinlagring och inte fettet.

När vi äter fett påverkas inte blodsockret på samma sätt som när vi äter socker ( eller snabba kolhydrater och stärkelse). Fett påverkar inte noradrenalinet som är ett blodsockerhöjande hormon - istället producerar kroppen serotonin som är en lugnande och aptitdämpande hormon.
Fettet gör oss alltså lugnare, mättare och ser till att blodsockret håller sig på en jämn och bra nivå.

Det finns bra fetter och det finns dåliga fetter. Margarin och härdade fetter hör definitivt till de dåliga fetterna som du inte bör äta. Bra fetter hittar du exempelvis i den så kallade "Medelhavskosten": oliver och olivolja, avokado, nötter, fet fisk etc.

Om du kämpar med ett sockersug kan det med andra ord vara värt att äta lite mer mat med nyttiga fetter för att dämpa ditt sug. Varför inte ladda upp med:

 • Nötter och mandel: Ta gärna några stycken innan maten för att dämpa blodsockerkurvan.
 • Frön: om du inte tål nötter.
 • Oliver: svart och gröna, ät dem som snacks eller blanda i sallad.
 • Makrill, lax eller annan fet fisk.
 • Avokado: blanda i en sallad, gör guacamole eller ät den som den är naturell.
 • Smör och grädde: en klick lite "här och där" gör dig mätt  och glad - inte fet.
Ulrika

2 kommentarer:

 1. Jasså?! Detta var synnerligen intressant!!!
  ☼☼☼

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och det kommer mer och mer vetenskapliga bevis för att just fettet är vägen TILL hälsa, välmående och minskat sockersug. Det nyttiga fettet talar vi om såklart: nötter, mandel, olivolja, fet fisk etc.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...