9 maj 2012

SOCKERTRIGGERS


Vi har alla olika tillfällen då vi blir sugna på något sött.
Genom att vara medveten om din "triggers", är det lättare att både förstå ditt sötsug, men också att kunna vara förberedd.
Dina triggers kan både bestå av situationer, tankar, vanor, hormoner och känslor. Likaså kan intag av viss mat öka ditt sug efter något sött. Försök att kartlägga dina speciella triggers genom att svara på frågorna nedan. Skriv gärna ner dina svar, så blir sambanden tydligare för dig.

KÄNSLOR
 • Vilka situationer är det som får dig att längta efter något sött?
 • Vilken/vilka känslor får dig att vilja ha något sött?
 • Vad vill du att det söta ska ge dig (tröst, lugn, energi mm.)?
TANKAR
 • Vilka tankar får dig att vilja ha något sött?
 • Vad är det du vill att det söta ska ge dig för nya tankar och känslor?
SITUATIONER
 • Finns det några situationer som du automatsikt förknippar med att du "måste" äta något sött? Vilka?
VANOR
 • Har du skaffat dig vanor som innebär att du alltid vid vissa tillfällen ska äta något sött? Vilka och varför?
HORMONER
 • Kan du känna av att hormonerna styr ditt sockersug, exempelvis vid PMS, depression/nedstämdhet etc.?
MATTRIGGERS
 • Finns det någon typ av mat som får dig att vilja äta sött? Vad?
När du har skrivit ner dina svar på ovanstående fråga är nästa steg att fundera på vad du skulle kunna göra istället för att ta till socker i dessa situationer. Ett alternativ är så klart att ersätta det sockersöta med något annat ätbart som inte innehåller socker, men ännu hellre bör du fundera på vad du kan göra istället för att "ta hand om dig" i dessa situationer istället för att göra det med hjälp av mat. Kanske är det en kram du behöver, gå och lägga dig och sova eller att prata med en vän. Hitta på så många olika alternativ som inte innehåller mat eller socker som möjligt. Bestäm dig sedan för att byta ut en dålig "sockervana" i taget med hjälp av dina nya alternativ.

Lycka till! Ulrika

16 kommentarer:

 1. Godmorgon,

  Har tagit fasta på det här med en sak i taget. Nu kör jag 3 veckor utan det synliga sockret (godis, kakor, vin osv), sedan lägger jag till 3 veckor utan vetemjöl (som i mitt fall faktiskt är den största boven) och sedan tänkte jag även plocka bort mjölksockret också under 3 veckor. Så allt som allt tänkte jag hålla på i 9 veckor. Är en inbiten lattedrickare, men har redan nu börjat blanda ut mjölken med havremjölk.

  Apropå triggers så tog jag en smoothie på exotiska frukter igår kväll och vips en timme efteråt så var jag jättehungrig! Räddades av två kokta ägg, men jag får nog vara försiktig med frukten trots att jag bara är på nivå 2. Har inte tänkt förbjuda frukt och bär, mest pga av mentala skäl. Vet att om jag sätter ribban för högt så är det större risk att jag misslyckas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, vad skönt att få höra om någon som börjat lika "lagom" som jag! Lycka till/Christina O

   Radera
  2. Jag tycker att du har ett TOPPENBRA upplägg och VET att du kommer att må så toppen bra efter dessa tre veckor att du aldrig kommer att vilja återgå till samma typ av mat som du ätit tidigare. Det blir så tydligt då vi känner hur bra vi mår av bra mat. Jag önskar dig all lycka till och tackar för att vi får vara med dig i detta.
   Bra att du insåg att frukten i det här sammanhanget kan fungera som trigger för dig - och superbra lösning med äggen istället!

   Radera
  3. hmm, havremjölk innehåller väl också ganska mycket kolhydrater..... eller har jag fel?

   Själv använder jag laktosfri mjölk ca 3,2 g kolhydrater.

   Sojamjölk är bra, ca 2 g/100g och alpro sojamjölk utan socker är ännu bättre :)

   /Hanna

   Radera
  4. Hoppsan! Är det så stor skillnad? Dessvärre gillar jag inte sojalatten. Har prövat, så det får bli havremjölken. Tanken är att främst avstå mjölksocker/protein och inte minimera kolhydraterna. Känner att just mjölkprodukterna i sig även de är triggers för mig. En oskyldig skål med naturell laktosfri youghurt spetsad med keso skapar vrålhunger inom en timme! Men önskar verkligen jag gillade sojamjölken, den är ju så nyttig!

   Lycka till du med Christina. Rom byggdes ju inte på en dag, eller hur?!

   Känner mig så inspirerad av Ulrikas egen resa med sockret, vetemjölet osv. Börjar förstå att det krävs mkt inre arbete för att lyckas ändra på ett begär, för det är det det handlar om, inte bara en dålig vana bland många andra. Som Josefi skrev i ett inlägg att hon mår dåligt även själsligt när hon ätit bla socker. Så upplever jag det också, känner verkligen att det jag stoppar i mig påverkar hela mig! Kanske t.om. själen mer än kroppen!

   Radera
 2. jag har ju inte varit sockerfri mera än sammanlagt några veckor då och då och nu senaste gången innan sockerutmaningen över 3 månader men tyvärr har jag inte riktigt lärt mig ännu vad jag triggar på precis exact, men mitt störta problem är bröd ,potatis och torkad frukt och flingor som också triggar ,så från och men nu är det lchf men jag får äta ngt mera i början nu när suget är större fast inte bröd,eller torkade frukter eller för mycket av ngt som gör att jag äter mycket mer också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser att du börjar få en liten aning om vad som triggar dig. Det är inte ovanligt att just dessa produkter du beskriver, som innehåller en massa snabba kolhydrater, ökar sockersuget massor. LCHF-kosten fungerar bra för många som gärna faller dit på sötsaker. Du äter fet mat som håller blodsockret på en jämnare nivå.

   Radera
 3. Själv blir jag VÄLDIGT påverkad av synintryck....och skulle uppskatta frånvaron av bilder på smågodis på en sida som denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte att du är ensam om. Däremot så finns det faktiskt en viktig mening med att träna på att stå emot suget just vid synintryck. Jag har arbetat aktivt med kunder och just detta i flera år. Det är ju så att du aldrig kommer att kunna "freda dig" fån synintryck på just godis. Du kommer alltid att hamna i situationer där du lockas av synintrycket. Det du behöver träna på är att hitta vägar att stå emot vid dessa tillfällen. Att lära dig att i tanken vända från:
   - VILL HA!!!!!
   till:
   - Visst, det där ser jättegott ut, men jag vet att om jag börjar äta, så är det kört. Det är inte värt den korta njutningen i munnen helt enkelt. Dessutom innehåller det bara en massa saker som jag inte vill förgifta min kropp med etc.

   Fundera på vad DU behöver tänka för att stärka dig i dessa situationer när du kommer att mötas av frestelsen i olika former, både på nätet, i tidningar, i matbutiken eller på kalaset exempelvis.

   Radera
  2. I en avgiftningsfas är det av omtanke o kärlek till sig själv man undviker att "träna" framför smågodis montrarna i butiken eller ens sätter sin fot i ett konditori. Sådant kommer i ett senare skede när man är mer stabil.

   Radera
 4. Detta är verkligen en utmaning för mig, som slutat med så mycket sedan 2006 då var det kött o.charkvaror kom tätt efter, 2007 slutade jag med alkohol o.208 slutade jag röka detta hgjorde att jag tog till bakelselser och godis sött,sött, sött.Alltid gillat sött, min Mamma fick mig att sluta med socker i te o.kaffe Mamma dog 2000 så det måste ha varit på lilla -90talet.
  Är ju tokig i glass, men har haft glassfritt i två månader och fler ska de bli och nu detta.Jag har haft för vana att varje kväll äta choklad halv kaka, inte en bit.Mest framför teven.Men har upptäckt att jag lika väl kan äta här vid datorn.
  Jag har fått en muninfektion som om jag skållat mig.
  Kan ju ha med den här återhållsamheten att göra, för jag har inte kysst någon.Tungan är belagd.

  Nu ska jag på 12 årskalas på Lördag. Ska jag ta med sockerfria kakor min dotter tror väl inte jag är riktigt klok som jag håller på.Men hon motionerar och det gillar ju inte jag.Har stavgång det räcker.Mjölken då i kaffet.? Kan inte dricka utan, har provat.

  Inte en enda av hankön tyckte jag fanns med.
  Är det bara vi kvinnor som har fattat galoppen.

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken resa du har gjort! Jag blir imponerad.
   Om du känner att du vill ta med egna och sockerfria kakor till kalaset så tycker jag absolut att du ska göra det.
   Det lilla socker i form av mjölksocker du får i dig med kaffet är ju försvinnande litet. Men återigen handlar det om i hur stor grad det påverkar dig- Du kan även prova exempelvis havre- eller sojamjölk istället.

   Visst är det märkligt att det bara är kvinnor med?! I varje fall lite. Det verkar som att det är kvinnor som har större benägenhet för att hamna i sockerberoende, troligtvis hormonellt betingat, men det finns flera män som också har dessa problem. De vågar nog inte bara erkänna det ;-)...
   Jag tror att vi kvinnor ligger steget före här helt enkelt.

   Radera
 5. Dag 4 för mig. De första dagarna har jag varit hur trött som helst, sovit jättedåligt och haft öronsus. Jag har ju fakirat och funderar på om detta är kroppens sätt att avgifta. Idag är iaf första dagen som jag inte är aptrött så jag hoppas att det går åt rätt håll, ingen hunger och faktiskt inget direkt sockersug heller. Skönt att vi är så många som kämpar på tillsammans. Heja,heja på er alla:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst låter det som att det kan vara avgiftning du känner. Då kan du ändå försöka att se det som något positivt, för då behöver din kropp detta. Du gör den en tjänst.
   Nu kommer det lätta framöver ska du se.
   Bra jobbat!

   Radera
 6. Jag har länkat till det här inlägget med nedanstående "Länkar till det här inlägget - Skapa en länk" samt till ett av era tidigare inlägg, men tillbakalänken till mig har inte dykt upp trots att det är flera dagar sedan. Jag har själv lagt till den här funktionen i min blogg och blir lite besviken att det inte funkar...Undrar vad det beror på. Trist är det i alla fall! Undrar om jag gjort fel? Jag kopierade länken till ert inlägg efter att ha klickat på Skapa en länk och klistrade in den i mitt inlägg, det kan väl inte bli fel eller?

  Jag har förresten inte ätit choklad eller kakor och inte druckit juice sedan er sockerutmaning startade! Tack för det!
  ☼☼☼

  SvaraRadera
 7. Håller med dig om att det är tråkigt att det inte fungerar Eva. Det är någon "bug" i googlers system, tror jag. Har inte heller fått det att fungera.

  Men jättebra av dig att du har hållit dig borta från sötsakerna :-). Hej dig!!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...