14 maj 2012

TRÖTTHET "KRÄVER" SOCKER

När du är trött blir du mer sötsugen. Har du märkt det sambandet?
Tänk dig att du har vaknat tidigt, haft full fart på jobbet hela dagen och sedan kommer hem för att ta hand om alla sysslor som ska göras hemma. Hand upp alla som känner sug efter en bit choklad, några kakor ur kakpaketet eller något annat sött eller fyllt med snabba kolhydrater.

Varför då?
Därför att du och din kropp fungerar helt logiskt.
Du är TRÖTT efter en lång och intensiv dag och din kropp talar om för dig att den är trött. Den säger:
- Jag är trött. Låt mig vila.
Du hör:
- Jag är trött. Pigga upp mig med något snabbt.

I vissa fall kan det vara så att du verkligen behöver fylla på med energi i form av mat, men du behöver inte välja något med socker eller snabba kolhydrater. Välj hellre något proteinrikt och eller någon nyttig fettkälla, så kommer du dessutom att sova bättre sedan när det är dags för sömn.
Att äta socker och snabba kolhydrater nära läggdags har en tendens att ge sämre och ytligare sömn.

Hur kan du hantera detta sötsug på kvällarna?

 • Ha förståelse för VARFÖR sötsuget kommer. Fundera på om du kan ta hand om din trötthet på ett bättre sätt.
 • Förbered dig med sådant som är tillåtet och som du kan ta till när suget kommer. Själv uppskattar jag en kopp te med kokosolja i. Det är gott, värmande, omhändertagande och lugnande.Vad uppskattar du som är "tillåtet"?
 • Fundera på om du kanske får för lite sömn. Ett konstant sötsug och stor trötthet kan ha det enkla sambandet att du faktiskt sover för lite eller inte tillräckligt bra. Prova med att gå och lägga dig någon timme tidigare några dagar och se vilken effekt det får. Bästa och viktigaste sömnen får du om du går och lägger dig senast 22 på kvällen. Mellan 22 och 02 läker enligt Ayurvedan våra kroppar både fysiskt och psykiskt. Det är viktiga timmar att ge dig själv vila och sömn på.
Ulrika

4 kommentarer:

 1. Hej Josefi !

  Ja kvällarna är värst, men yrseln på dagarna är ännu värre, kände hugg i hjärtat igår, idag drack jag vansinnigt mycket vatten, sprang på WC var 20:e minut.Nu har det lugnat ner sig. Köpte sockerfritt godis, men ack jag åt för mycket så det blev att jag fick gå upp vid fem.Men kunde somna om sedan.
  Bäst att låta det vara.ar fått mera lust att laga mat, vilket jag inte hade förut, det är positivt.

  Nu ska jag koja då en timme tidigare.

  Natti-natti !
  Mi

  SvaraRadera
 2. Det gäller att du hittar DIN balans. Vatten är bra, men för mycket vatten kan sätta för mycket fart på systemet.
  Sockerfritt godis ska man vara försiktig med. Det fick du erfara igår. Konstgjorda sötningsmedel har ofta en laxerande verkan och sätter fart på magen och ger magkramper om man äter för mycket. Och för mycket är ofta mer än 4 - 5 bitar.
  Om du är sötsugen är det bättre att du äter lite bär eller någon frukt. Sötningsmedel kan ställa till en hel del oreda i kroppen.
  Hoppas att du mår bättre nu.
  Lagad mat är alltid bra.

  SvaraRadera
 3. Hejsan!

  Hade som mål att nå mitt välbefinnande. dÅ JAG för ett år sedan drygt fick kontakt med Hälsoenheten här i Södertälje. Då jag under uppsikt med sjuksköterska och sjukgymnast samt gick på en massa möten.Jag gick upp 16 kilo då jag slutade röka 3/9-2008.Mitt fel för jag tröst-åt bakelser och godis i mängder. Var till Carema och bad om hjälp att slippa gå upp i vikt. men togs inte inte på allvar av en tjock ung distr.sköterska.Efter det gillar jag inte henne.

  Vet att det ligger mentalt.
  Jag trodde jag var tjock, men när jag fick se dessa kollossala
  madamer. var jag plötsligt smal med mina 30 BMI, allt ligger runt magen och stussen. Så banta går inte.Då rasar det i ansiktet. Är finlemmad för övrigt.
  Gå sig smal gör en del.Jag har försökt med allt, detta är ännu ett försök att bli av med några kilon,då jag slutade med alkohol 2007 (innehåller mycket socker.
  Så glad jag skulle bli om det är sockret som gör att jag inte går ner i vikt.

  Det blir att vänta och se.

  Trevlig helg !

  SvaraRadera
 4. Vad du har kämpat! Så duktig du har varit och fortfarande är.
  Jag har tyvärr alldeles för många gånger hört personer som berättar att de inte har fått den hjälp de ber om eller har fått de mest konstiga råd av läkare och dietister - säkert i alla välmening,men resultatet blir katastrofalt.
  Det är numer vetenskapligt bevisat att det framförallt är socker som ger viktökning. Socker i olika former och därmed även andra snabba kolhydrater och stärkelse som omvandlas till glukos (socker) av kroppen.
  Så slutar du nu med sockret kommer du säkert att få resultat. Låt det får ta sin tid bara. Om du har arbetat med att gå ner i vikt med olika metoder under lång tid, kan det ta tid innan kroppen svarar. Börja med att fokusera på din hälsa och ditt välmående. Resten kommer som en härlig bonus.

  Lycka till!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...