7 maj 2012

SOCKERUTMANINGEN! NU KÖR VI!

PANG!
Där gick startskottet för SOCKERUTMANINGEN! som innebär att du kommer att helt utesluta eller kraftigt minska ditt sockerintag under 21 dagar. Det är fantastiskt roligt att så många har valt att hänga på vår utmaning, både här på bloggen och även på Facebook. Vi hoppas att alla ni som är med vill vara med och peppa varandra och dela med er av era tips och insikter. Vi gör det här tillsammans och genom att dela med oss kommer det att gynna många.

Självklart kommer vi, det vill säga Josefi Dahlberg och Ulrika Gabriel att själva delta, och nedan skriver vi om våra egna tankar om utmaningen.

Ulrikas tankar:
Jag har varit en riktigt sockerråtta tidigare i mitt liv, men sedan jag lade om min kost på grund av en konstaterad vetemjölsallergi och gick över till mer LCHF-lik mat har mitt sockersug minskat rejält. Troligtvis därför att jag äter mer nyttiga fetter som får kroppen att hålla sig mätt och nöjd längre och blodsockret att hålla sig stabilt.
Ulrika Gabriel
Jag äter sötsaker ibland - är gärna och nallar i barnens överblivna godispåsar, men det blir aldrig några större mängder. Det får mig bara att må illa. En bit mörk choklad då och då unnar jag mig dock. Glass är jag också svag för, men där har jag hittat nyttigare alternativ (bananglass).
Under SOCKERUTMANINGEN! Kommer jag att helt utesluta allt godis (även den mörka chokladen) och även annat sötat med socker. Jag kommer inte att äta frukt, men däremot bär som inte innehåller lika mycket fruktsocker. Stärkelserik mat som potatis och ris exempelvis äter jag inte sedan tidigare.
Min största utmaning blir att stå emot suget efter rutan med mörk choklad till kaffet - speciellt på helgerna.

Josefis tankar:
Jag har under många år känt att socker påverkar mig dåligt. När jag har ätit godis, kakor, produkter med tillsatt socker som exempelvis kaviar, yoghurt med tillsatt smak och leverpastej har jag märkt att det blir en obalans i min kropp och även en obalans som har påverkat mig mentalt. Jag har under de senaste åren tagit bort mer och mer socker från min kost, som godis, kakor och mer och mer livsmedel med tillsatt socker. Jag har märkt en stor skillnad att balansen i kropp och själ är starkare och framför allt att jag har mer energi. För en tid sedan har jag näst intill plockat bort ris,potatis,pasta och bröd vilket har gjort gott för min hälsa.
Josefi Dahlberg
Något som jag är mycket svag för är den goda mörka choklad speciellt till kaffet.
Eftersom att jag gillar gott har jag den senaste tiden hittat olika alternativ för gott utan socker med olika goda smaker som citron, kanel och lakrits. Ni kommer att få ta del av recepten under utmaningen.
Under SOCKERUTMANINGEN kommer jag helt att utesluta den mörka chokladen och även frukt. Däremot kommer jag att äta lite bär och då kommer jag att köpa den utan tillsatt socker.
Min största utmaning kommer att bli längtan efter den mörka chokladen.

Berätta gärna för oss om din tankar om utmaningen, både nu och framöver. Dela med dig här på bloggen eller på vår Facebooksida. Ju fler vi är som delar tankar och åsikter, desto mer givande kommer det att bli för alla. Tipsa, peppa, trösta, be om hjälp - ja vad som känns aktuellt för dig.

Vi ser mycket fram emot dessa tre veckor tillsammans med er!

Josefi & Ulrika

18 kommentarer:

 1. Jag är med. Trodde jag skulle vara mer peppad, men känner mig oförberedd ändå. Har läst detta och försökt ta till mig det som står skrivet där. Ingen frukt, ingen mörk choklad, ingen potatis, inget ris och inget bröd. Oj, oj, men innerst inne vet jag ju att ni har rätt. Det ska bli intressant att följa med på denna lilla treveckorsresa med er som reseledare. Hälsningar Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan mer än du tror Agneta! Fokusera på vad du KAN ÄTA istället för det du inte kan ;-)...

   Radera
 2. Hoppsan. Jag hoppas att klockan inte är 10:20 pm redan. /Agneta

  SvaraRadera
 3. japp känner mig taggad sitter här med en avokado/spenatdrink och
  berömmer mig själv för en bra start på morgonen .
  /Lena

  SvaraRadera
 4. Jag är sjukt laddad, tjuvstartade redan igår och har bestämt mig för att fakira iaf första veckan för att verkligen eliminera alla risker för återfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du är så peppad Caritha!

   Radera
 5. Laddad här å :)
  Vill gärna ha bra tips på mättande mellanmål ifall man varken ska äta frukt eller smörgås? (Funkar knäckebröd på nivå 1?)
  Mvh Jessica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du är laddad Jessica! Knäckebröd innehåller inget socker i sig (om det inte är någon specialare, men däremot kolhydrater som omvandlas till glykos (socker) i kroppen, så det är helt ok beroende på hur strikt du vill vara.
   Tips på mättande mellanmål:
   Avokado
   Keso
   Nötter och frön
   Ägg

   Vad äter ni andra till mellanmål?

   Radera
 6. Irena Andersson7 maj 2012 13:20

  Hej tjejer :)
  Jag är superladdad och tycker att det känns roligt att ha så mycket stöd och förståelse här från er :)

  Det jag funderar lite på är det här med frukt! Jag älskar all frukt och har förmodligen aldrig varit utan frukt, mina frågor till er är:

  Varför ska man ta bort frukt?
  Och vad rekomnderar ni för fukt som innehäller mindre socker?

  //Irena :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du är laddad Irena!
   Du behöver inte alls utesluta frukt. Det beror dels på hur känslig du är för socker. Frukt innehåller ju fruktsocker, som inte alls är lika negativt för våra kroppar som det vita raffinerade sockret. Men, det påverkar vår blodsockerkurva, så om man är känslig kan det vara idé att utesluta även frukten.
   Rent generellt kan du tänka att den frukt som är söt, exempelvis banan innehåller mer fruktsocker än exempelvis ett surt äpple.

   Radera
 7. O.k, ska försöka vara med, men det får allt bli från imorgon...Wish all of us Good Luck! Jag bara älskar choklad o annat godis...men något måste göras, så jag är glad att jag såg detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Eva! Du är så välkommen med.

   Radera
 8. Jag ska absolut vara med på detta. Har redan börjat men inte strikt utan äter bl a frukt. Får avstå det också under dessa veckor. Eller är fruktsocker i frukt OK? Att undvika socker på detta sätt är kanonbra... ur alla perspektiv. Huden t ex mår inte bra av socker och i synnerhet inte acne. Nu kör vi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en massa fruktsocker i frukt, men det är även en massa andra nyttigheter. Det beror på hur strikt du vill vara. Det är det vita raffinerade sockret som är boven när det gäller ohälsa.

   Radera
 9. Jag tjuvstartade och började 1 maj, ska försöka hålla på i 50 dagar (till 19 juni). Jag försöker äta max 20 g kolhydrater, har gått bra hittils.
  Jag tillåter dock sötningsmedel (sukrin, funlight, star-bar, diet pro bar, cola zero, candarel, sockerfritt godis) någon/några gånger i veckan (inte mycket och inte ofta men inget de 5 första dagarna).
  Jag får ingen "kick" av sötningsmedel och kan ta 1/2 bar och äta andra halvan en annan dag.
  Med socker klarar jag aldrig det och åt alltid upp allt och fick mer sug så var tvungen att ta mer och mer.

  // Hanna

  SvaraRadera
 10. Vad bra att du redan har startat och tänker hålla på så länge. Var dock försiktig med sötningsmedel är mitt råd. Dels kan de trigga ett sötsug och inte minst är de flesta av dem väldigt ohälsosamma. Prova hälla Fun light på en myrstack, så får du se vad som händer. Nej, gör inte det förresten om du är en djurvän...
  Prova om du kan trappa ner på sötningsmedlen. Jag tror att behovet av att äta dem sitter mer i din hjärna än i din kropp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har trappat ner på sötningsmedel, använde det bara lite under helgen med 1 bar och cola zero. Sötningsmedel är bara vad jag tillåter mig att använda sällan och om jag vill under 50 dagar.

   Tänkte bara fråga, är candarel stevia och fun light stevia ohälsosamma?
   Jag vet att aspartam som är kemiskt framställs sägs vara ohälsosamt (utan bevis) fast stevia är väl okej eller?
   Det triggar kanske också känsliga personer fast det är väl inte skadligt.
   Hanna

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...